Як відкрити ломбард

Під час криз та складних економічних ситуацій, ломбардна справа завжди процвітала. Здебільшого через простоту оформлення кредиту, адже у ломбарді можна отримати позику без поручительств та кредитної історії, досить залишити заставу, тим більше що оформлення не займає багато часу. У ломбардного бізнесу в Україні хороші перспективи, але тут потрібно враховувати багато особливостей – законодавство, особливості оформлення, початкові витрати, ситуацію на ринку, тощо.

З історії ломбардів

Слово «ломбард» пішло від назви однієї з італійських областей – Ломбардії. Вважається, що в 1462 році саме там відкрилася перша кредитна структура, яка видавала гроші під заставу матеріальних цінностей. Що стосується Росії, то тут такі установи виникли лише у 18 сторіччі. Прародителькою бізнесу стала Анна Іванівна, яка дозволила монетному двору надавати кредити по вісім відсотків на рік. Видані кошти були забезпечені сріблом або більш ліквідним на той період дорогоцінним металом – золотом.

Перший ломбард у Києві відкрив в 1884 році відставний штабс-капітан Олексій Семенович Данилевський. Його компанія «Торговий дім Данилевський і К» знаходилась за адресою: вул. Хрещатик, 23. Особливо популярний він був у візників. Справа їх процвітала, і Данилевський з партнерами в накладі не залишилися, заробляючи до 20% річних.

Робота ломбардів в Україні не припинялася аж до 1917 року, коли нова влада заборонила роботу таких організацій. Але вже через шість років невеликим підприємцям став необхідний оборотний капітал, що змусило уряд згадати про ломбардів.

У той період все ломбарди були у володінні держави. Перші «приватники» стали з’являтися лише після розвалу СРСР. При цьому на сьогоднішній день державні ломбарди вже не існують як окрема одиниця – влада весь ринок ломбардів передала приватникам. Конкуренція стала поштовхом до збільшення обсягів послуг, підвищення якості обслуговування, зниження відсоткових ставок.

Сьогодні майже немає країн, де ломбардна діяльність була б заборонена, в ряді держав ломбардну діяльність можна виділяти в окрему фінансову структуру.

Особливості ринку ломбардів

Україна – країна, де ломбардна справа вважається одним з найперспективніших напрямків. На тлі активної тенденції до зростання популярності ломбардів виникає все більше інвесторів, готових вкластися в цей вид бізнесу. Люди несуть свої речі і коштовності з метою закрити поточні борги за позиками і отримати необхідні кошти на життя. На цьому тлі оборот ломбардів тільки зростає. Підвищується і число зареєстрованих закладів.

Щоб досягти успіху в ломбардному бізнесі, в першу чергу слід ознайомитися з усіма можливими конкурентами на ринку. Визначити кількість ломбардів в вашому населеному пункті, найпоширеніші місця розташування, особливості роботи, позначити найвагоміших конкурентів. Розрахувати початкові витрати на відкриття і щомісячні витрати і доходи. Прорахувати скільки позик потрібно видавати на місяць і яка процентна ставка, дозволить окупити витрати і заробити. Варто відзначити, що найчастіше вкладені в ломбард інвестиції окупаються через 6 місяців. На основі отриманої інформації формуємо стратегію розвитку.

Визначення спеціалізації

На наступному етапі, слід визначитися, з яким заставним майном ви хочете мати справу. По суті, ломбард – це кредитна установа. Його завдання – надання кредитів під заставу майна Сьогодні існують ломбарди, які приймають все, що має цінність.

Найпоширеніший заставу – це, природно, ювелірні вироби. Вони не падають в ціні, не вимагають багато місця для зберігання та легко реалізуються. Але для того, щоб збільшити кількість клієнтів, ломбарди розширюють спектр застав за рахунок цифрової та побутової техніки, смартфонів, електроінструментів, хутряних виробів. З цими видами застави турбот більше, доведеться знаходити достатньо місця для зберігання, а хутро вимагає обережного поводження і спеціальних умов зберігання. Техніка може морально застаріти і втратить в ціні, до того ж необхідно побудувати механізм реалізації невикуплених застав. Окрема категорія застави це автомобілі, але тут досить багато нюансів, тому в основному на автомобілях спеціалізуються автоломбарди. Головна вимога до застави – ліквідність. Бути майстром у всіх напрямках одразу не вийде, тому краще відразу вибрати найбільш ліквідні застави.

Розрахунок витрат на відкриття ломбарду

Немає сенсу починати, якщо на організацію ломбарду не має грошей. Ще до відкриття ломбарду потрібно прорахувати майбутні витрати і порівняти їх з наявним обсягом коштів. При цьому особливу увагу приділяйте таким витратам:

  1. оренда приміщення;
  2. ремонт приміщення, в тому числі встановлення касової перегородки;
  3. покупка касового апарату та його сервісне обслуговування;
  4. навчання персоналу та його щомісячна зарплата;
  5. купівля обладнання (комп’ютер, принтер), меблів;
  6. навчання та сертифікація керівного складу (директор, заступник директора, головний бухгалтер)
  7. оренда і облаштування офісу;
  8. зарплата працівників офісу (мінімальний склад офісу 5 осіб – директор, заступник директора, головний бухгалтер, юрист, головний оцінювач, фахівець з фінмоніторингу);
  9. витрати на формування статутного фонду (згідно норм українського законодавства він повинен складати від 500 000 до 1 000 000 грн.);
  10. витрати на кредитний портфель.

Скоротити витрати на відкриття ломбарду можливо, відкривши його за договором франшизи. Більш докладно про відкриття ломбарду за договором франшизи написано тут.

Вивчення законодавчої сфери

Основними нормативно-правовими документами, які регулюють умови і правила здійснення діяльності з надання фінансових послуг ломбардами, є Цивільний кодекс України, Закон України від 12.07.01 р № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг України від 26.04.05 р № 3981.

Основним законодавчим органом, який регулює діяльність ломбардів, є Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг.

Для виконання цього пункту вам знадобиться консультація кваліфікованого юриста.

Вибір місця

Якщо ви вирішили відкрити ломбард в большом городе, місце краще вибирати в спальних районах. Розташування в центрі не завжди актуально і при такому виборі є кілька мінусів, від високої оренди до незручності для клієнтів, які виберуть ломбард, який ближче до дому. Якщо ж місто невелике, то оптимальний варіант – якраз розташування в центрі, в цьому випадку орієнтуйтеся на розташування ринку, вокзалу або автостанції.

Ключова вимога – пішохідний трафік високої щільності. Гарне місце – біля районних ринків, торгових центрів, зупинок громадського транспорту.

Згідно з вимогами законодавства, ломбард повинен розміщуватися тільки в капітальних будівлях. Розміщення в малих архітектурних формах заборонено.

Устаткування для ломбарду

Ще один важливий етап відкриття відділення ломбарду – обладнання приміщення необхідною технікою і меблями. Всю цю роботу можна проводити, поки йде процес реєстрації відділення. Тут загальні витрати багато в чому залежать від фінансових можливостей.

До найважливішого устаткування відносяться:

  1. касова перегородка,
  2. засоби зв’язку і оргтехніка,
  3. реєстратор розрахункових операцій,
  4. засоби безпеки,
  5. сейф,
  6. обладнання для оцінки дорогоцінних металів,
  7. вивіска та інша зовнішня реклама.

Вибір співробітників

Для роботи ломбарду необхідні працівники як для офісу так і в відділенні. До вибору і тих і інших необхідно підходити відповідально.

Для роботи офісу необхідно заповнити наступні посади:

  1. директор,
  2. заступник директора,
  3. головний бухгалтер,
  4. головний оцінювач,
  5. юрист,
  6. фахівець з фінансового моніторингу.

Кандидати на перші чотири посади повинні мати спеціалізовану підготовку та сертифікати.

Для роботи у відділенні необхідні експерти-оцінювачі, які також повинні мати спеціалізовану підготовку. Людина в ломбарді повинен бути на «ти» з усією наявною технікою і мати необхідний обсяг знань. При виборі персоналу пам’ятайте, що від його кваліфікації безпосередньо залежить дохід ломбарду.

Витрати і фінанси

В одній з наступних статей ми розглянемо більш детально фінансову сторону відкриття ломбарду.

На завершення скажемо, що покупка фрашізи ломбарду дозволить вам почати діяльність під уже розкрученим брендом, мінімізувати витрати і ризики.

Leave a Reply